Sosyal Güvenlik Kurumu dönem dönem yayınladığı ödeme listeleri aracılığı ile sigortalılara ve emeklilere sunduğu ilaç ve tıbbi cihaz katkılarını paylaşmaktadır. Bu kapsamda son dönemlerde birçok kişi ‘Picoprep’ isimli ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde yer alıp almadığını merak etmektedir.

Ağız yolu ile alınan Picoprep, bağırsakları ilgilendiren bir ilaçtır. Peki, Picoprep ne işe yarar, nasıl kullanılır? Picoprep Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor mu? İşte konuya dair ayrıntılar…

Picoprep Sgk 2

PICOPREP NEDİR, NE İŞE YARAR?

Picoprep ağız yolu ile alınan ve çözelti şeklinde hazırlanan toz bir ilaçtır. İlacın etkin maddeleri, pikosülfat, magnezyum oksit ve anhidrik sitrik asittir. Yardımcı maddeler ise; granüler potasyum bikarbonat, sodyum sakkarin, laktoz, akasya zamkı, Askorbik asit, bütile edilmiş hidroksianisol içeren sprey ile kurutulmuş doğal portakal aromasıdır.  

Picoprep bağırsak içeriğini yumuşatan ilaç sınıfında yer almaktadır. Beyaz, kristalize toz şeklinde olan bu ilaç, içermiş olduğu pikosülfat aracılığı ile bağırsaklarda hareketliliği artırır. Magnezyum sitrit asit aracılığı ile sıvının bağırsak içinde tutulması sağlanır. Bu ilaç endoskopi ya da ameliyat öncesinde bağırsakların temizlenmesi için kullanılır.

PICOPREP KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Picoprep kullanmadan önce ilacın etkin ya da yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı bir alerjik durumun söz konusu olmadığından emin olunması gerekir. Ayrıca; gastrit retansiyon, konjestif kalp yetmezliği, magnezyum fazlalığı, ciddi kas hasarları, aktif inflamatuar bağırsak hastalığı, dehidrasyon, apandisit, mide- bağırsak tıkanıklığı, ciddi böbrek bozukluğu ya da yetmezliği gibi durumlarda da Picoprep’in kullanılmaması gerekmektedir.

PICOPREP NASIL KULLANILIR?

Picoprep’in mutlaka doktorun uygun gördüğü ölçüde ve şekilde kullanılması gerekir. Genel olarak yetişkinlerde iki farklı doz şemasından bahsetmek mümkündür. İlk şemada ilaç işlemden önceki gün alınır. İkinci şase ise ertesi gün yani işlem gününün sabahı alınır.

Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak! Kıdem tazminatında değişiklik yapılacak!

PICOPREP YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Picoprep’te de tüm ilaçlarda olduğu gibi birtakım yan etkiler söz konusu olabilir. İlacın; çok yaygın belirtileri 10 hastanın en az 1’inde, yaygın belirtileri 10 hastanın 1’inden az, yaygın olmayan belirtileri 100 hastanın 1’inden az, seyrek belirtileri 1000 hastanın 1’inden az ve çok seyrek belirtileri de 10 bin hastanın 1’inden az şeklinde görülebilir.

Picoprep’in yaygın görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş ağrısı, bulantı, makatta ağrı.

Picoprep’in yaygın olmayan belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Anaflaktik reaksiyon, aşırı duyarlılık, sodyum seviyesinin düşmesi, potasyum seviyesinin düşmesi, kasılma nöbetleri, zihin karışıklığı, kusma, karın ağrısı, ince bağırsak ülseri, döküntü, vücutta mor lekeler.

PICOPREP SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

Bağırsak sorunlarının tespit edilmesi amacı ile yapılacak işlemlerden önce ya da ameliyat öncesinde bağırsakların temizlenmesi amacı ile kullanılan Picoprep ile ilgili en çok merak edilen konu başlıkları arasında; ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı gelmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanmış olan son ödeme listesine göre Picoprep masrafları kurum tarafından karşılanmaktadır. Elbette ki bu durum ilacın hekim tarafından önerilmesi halinde mümkündür. Hekim Picoprep için bir reçete düzenlediyse sigortalı ya da emekli kişi o reçeteyi eczaneye götürerek Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç desteğinden yararlanabilmektedir.  

PICOPREP KAÇ TL OLDU? 2024

Beyaz reçete ile satın alınabilen Picoprep’in 2024 yılı haziran itibari ile geçerli olan güncel satış fiyatı 611,33 TL’dir.