Çalışma Hayatı

Türk-İş ne zaman kuruldu, İlk başkanı kim oldu? Akıllara kazınan Türk-İş eylemleri…

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ne zaman kuruldu? TÜRK-İŞ'in amacı nedir? Hangi yıllarda ne gibi çalışmalara imza attı? İşte detaylar...

Abone Ol

Milyonlarca üyesi bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği önemli faaliyetlerle tarihte yerini aldı. Kuruluşundan kısa bir süre sonra ilk genel kurulunu 6-7 Eylül 1952 yılında İzmir'de gerçekleştiren TÜRK-İŞ, genel kurulda yapılan seçimlerde ilk Genel Başkanlığa İsmail İnan, Genel Sekreterliğe Muammer Özerkan ve Genel Saymanlığa da İsmail Aras seçildi. İşte sizler için TÜRK-İŞ’in çalışmalarından kısaca bahsettik…

1954 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü Uluslararası Çalışma Konferansı'na gidecek delegasyondaki işçi delegesinin TÜRK-İŞ ile görüşülmeden belirlenmesinin üzerine TÜRK-İŞ ile hükümet arasında anlaşmazlık yaşandı. Anlaşmazlık üzerine Çalışma Bakanlığı, TÜRK-İŞ’i kapatmak için çeşitli yollar denedi fakat bu girişim başarısız oldu. Aynı dönemde hükümetin baskısıyla karşılaşan TÜRK-İŞ'te, 6-7 Eylül 1955 günü meydana gelen olaylar bahane edilerek bazı yöneticileri tutuklandı.

TALEPLER GÜNDEME GELDİ

İşçinin ve emekçinin hakkını gözetmek için eylem ve planlar gerçekleştiren TÜRK-İŞ’in 1958 yılında Ankara'da gündeme getirdiği taleplerin bazıları şu şekildeydi:

1. İş yasası değiştirilerek tüm işçilerin yasa kapsamını alınması sağlanmalıdır

2. Grev yasağı kaldırılmalıdır

3. Kıdem tazminatı hakkı geliştirilmelidir

60'lı yıllara gelindiğinde TÜRK-İŞ, et ve sebze meyve boykotlarını gerçekleştirdi. 27 Mayıs döneminde siyasi görüşleri nedeniyle işten çıkarılan işçilerin iş yerlerine geri dönebilmeleri içinse büyük çaba sarf edildi ve bu konuda başarı elde etti. TÜRK-İŞ yine Türk sendikacılığının teşkilatlanma planını oluşturmayı kararlaştırdı.

‘7.GENEL KURUL KARARLARI’

TÜRK-İŞ’in 1968 yılında gerçekleştirdiği 7. Genel Kurulda şu başlıkları ele aldı:

‘Orman köylüsünü insan onuruna yakışır bir yaşama seviyesine ulaştırabilmek, sınıf ayrılıklarının derinleşmesine ve sınıf çatışmalarına yol açabilecek sebepleri ortadan kaldırma, devlet kesiminde siyasi müdahalelerin önlenmesi ve işçilerin bütün iş yerlerinde yönetime etkili olarak katılması, topraksız veya dar gelirli köylünün yeterli toprağı ve verimli tarım işletmeciliğine kavuşmasını sağlanması, toprak dağılımında dengesizlik ve adaletsizliği önleyici çalışmalara imza atılması gibi konuları gündeme getirdi.’

TÜRK İŞ'e bağlı sendika yöneticileri 1987 yılı 24 Mart günü Genel Merkezdeki toplantının ardından, sorunları dile getiren bir mektubun Türkiye Büyük millet meclisi başkanlığına verilmesi için meclise yürümeye çalıştı. Ancak polis yürüyüşe engel oldu. Devlet güvenlik mahkemesi savcılığı TÜRK- İŞ yönetimi hakkında dava açtı dava takipsizlik kararıyla sonuçlandı.

'KONFEDERASYONLAR ARASI İŞBİRLİĞİ'

TÜRK İŞ, 16. Olağan Genel Kurulunda, konfederasyonlar arasında işbirliğine gitti.  Bu anlamda TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK arasında işbirliğini geliştirmek ve sendika birliği sağlamak açısından gerekli adımlarda bulundu.

‘BÜYÜK SIHHIYE MİTİNGİ’

1995 yılında düzenlenen 17 genel kurulda ise TÜRK-İŞ' in temel görüşlerinin ayrıntılı bir biçimde ele alındığı temel program oluşturularak kabul edildi. Bu programda, 1 Mayıs'ın tatil olması talebi, zorunlu emeklilik uygulamasının sona ermesi, haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate indirilmesi gibi başlıklar yer alıyor. 2004 yılına gelindiğinde, Kamu Yönetimi Temel Yasasını protesto etmek amacıyla Ankara'da 120 bin işçi ve memurun katıldığı Sıhhiye mitingi düzenlendi.

‘EMEK VE DEMOKRASİ MİTİNGİ’

15 Şubat 2009 tarihinde ise TÜRK-İŞ, DİSK, KESK olarak İstanbul Kadıköy Meydanı’nda “Ekonomik krizin bedelini ödemeyeceğiz, Emek ve Demokrasi Mitingi” gerçekleştirildi.

2009 yılında TÜRK-İŞ, hükümetin kamu kesimi toplu iş sözleşmelerindeki tavrını protesto etmek için 80 ilde AK Parti il örgütleri önünde; Ankara’da ise AK Parti Genel Merkezi önünde kitlesel basın toplantıları düzenlendi.  TÜRK-İŞ Yöneticilerinin de katıldığı eylemde, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Pevrul Kavlak bir konuşma yaptı.

’KÖLELİK DÜZENİNE SON’

TÜRK-İŞ, bir diğer mitingini ise 2014’de gerçekleştirdi. Taşeronlaşmaya, örgütsüzlüğe, kuralsız çalışma hayır sloganı ile Ankara’da Sıhhiye Meydanında 50 bin işçinin katıldığı “Kölelik Düzenine Son Mitingi”  yapıldı. Mitingde konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, kölelik düzeni olan taşeronlaşmanın ekmeğimizi küçülttüğünü, örgütlenme önünde ciddi engel oluşturduğunu belitti.